Generator Kind

Een Generator-kind moet goed leren luisteren naar zijn innerlijke stem

Generator
(37% van de mensen)

Een Generator-kind is zeer levendig, maar is niet ‘gemaakt’ om het initiatief te nemen. Het moet worden gevraagd.  Blijft de vraag uit, dan kan dat echt knagen aan een kind - en dat kan je als ouder niet ontgaan. Want dit kind reageert heel primair en fysiek. Het voelt in zijn lichaam wat goed voor hem is en wat niet.

 

Er is een ‘innerlijke stem’, in z’n onderbuik, die hem de weg wijst. Voordat dit kind in actie komt, moet het leren luisteren naar en vertrouwen op deze stem. Een concreet voorbeeld: alle kinderen willen verstoppertje spelen. De kans is groot dat een Generator-kind ook meedoet, al heeft het er eigenlijk helemaal geen zin in. Het is voor hem de uitdaging om stil te staan bij z’n authentieke stem, die laat voelen of iets energie geeft of juist neemt. Of, anders verwoord: waar word ik blij van?

 

Grappig genoeg kun je deze stem ook als buitenstaander horen. Generator-kinderen maken vaak geluidjes als reactie op wat er om hen heen gebeurt: instemmend gehum, en bijvoorbeeld afkeurend gebrom. Een enthousiast aaaah, een teleurgesteld ooooh. Of ze hebben gezichtsuitdrukkingen die boekdelen spreken. Vaak zijn deze kinderen zich daar niet eens zo bewust van; het is de buitenwereld die ze erop wijst.

 

Generator-kinderen hebben een open energie en omarmen anderen gretig - kom maar bij mij! De keerzijde hiervan is dat ze snel overspoeld worden door de energie van anderen.

INZICHT

Het is essentieel voor je kind om naar z’n innerlijke stem te leren luisteren. Naar de signalen die zijn lichaam geeft. Helemaal omdat het zichzelf snel kwijtraakt als gevolg van zijn open en meegaande houding. Hoe kun je het hierbij helpen?

 

Door zo te communiceren dat je kind steeds bij zichzelf kan checken: voelt dit fijn voor me, of niet? Het heeft geen zin om te vragen: wat wil je vanavond eten? Want dan gaat je kind in z’n hoofd en luistert het dus niet naar z’n innerlijke stem. Het werkt het best om gesloten vragen te stellen, waarop je kind met een eenduidig ja of nee kan antwoorden. Dus: heb je zin in spinazie? Door steeds af te stemmen en de vraag terug te brengen tot de essentie, help je je kind om duidelijk zijn eigen reactie te voelen en onder woorden te brengen.

Dit houdt trouwens ook in dat je soms een nee moet accepteren…

 

Omdat Generator-kinderen over een flinke dosis energie beschikken, hebben ze iets nodig waar ze zich helemaal op kunnen storten. Een hobby, een studie, een muziekinstrument. Laat ze veel en vaak doen wat ze leuk vinden.

 

Typisch voor deze kinderen is dat hun energie evenwichtig is maar zich soms ophoopt, voordat het weer verder stroomt. In een leerproces betekent dit bijvoorbeeld dat zich een soort ‘dood punt’ kan aandienen. In plaats van dan op te geven of helemaal opnieuw te beginnen, help je je kind het meest door het te motiveren vooral door te zetten. Want als het inzicht eenmaal is gekomen of de vaardigheid is aangeleerd, is dat stevig en duurzaam en kunnen ze fluitend weer verder.

 

Tot slot: Deze kinderen hebben geen vaste bedtijd nodig - ze slapen pas wanneer ze uitgeput zijn.

Bron: Happi Kidz