Van Droom naar Werkelijkheid

VAN DROOM NAAR WERKELIJKHEID

Heb jij ook behoeftes en verlangens in je leven?

 

Als je je hier bewust van wordt dan wil je dat ook waar maken, toch?  Welke droom heb jij? Een wereldreis, een bepaald gewicht behouden, een dag minder werken, beter met conflicten om kunnen gaan, voor jezelf beginnen, keuzes maken in vrienden of vrije tijd, etc.

 
Zou jij je wens eens uit willen spreken?

Wat zie jij als een belangrijk doel in jouw leven?

 

Oftewel welke verlangens, behoeftes, passies zou je meer willen ontwikkelen en gebruiken in jouw leven?  

Bijvoorbeeld.
- Van je hobby je werk maken
- Je kinderen meer loslaten

- Meer creativiteit in je leven
- Je tijd effectiever gebruiken

- Beter met je financiën omgaan 
- Meer kiezen wie je vaker wil zien en wie minder  

- Meer bezig zijn met het welzijn van de wereld   

- Meer vanuit je gevoel leven in plaats vanuit je denken  

- Balans vinden in je manier van eten
- Meer aandacht geven aan je relatie en/of aan je kinderen

 

ROL VAN IEMAND OM JE HEEN

Wanneer je aan iemand (partner, vriend, familielid, buur) je wensen duidelijk maakt wordt het meteen concreter.

Vervolgens kun je samen gaan kijken welk ‘gereedschap’ heb er nodig is om ondersteund te worden bij je uitgesproken wens.

Bij gereedschap moet je denken aan vaardigheden en kwaliteiten die degene heeft waaraan je het verteld. Je wensen duidelijk en hardop uitspreken maakt iets in je los. Maar dan komt het gevaarlijke stuk ook meteen om de hoek. Ken je dat? Dat je iets gevraagd hebt en dat je daardoor dan ook verwacht dat de ander het gaat doen? Had je al een concreet antwoord op je vraag gekregen dan?

Je spreekt je wensen uit om ze waar te maken
Dan is het uiterst belangrijk dat je nog een paar stappen zet. Enerzijds is het belangrijk om te vertellen wat het in jouw leven betekent als deze wens uitkomt en anderzijds is het belangrijk om precies uit te spreken wat je dan van de ander nodig zou hebben. Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar als ik een wens heb die nog niet uitgekomen is, dan weet ik dat ik het niet helemaal in mijn eentje voor elkaar krijg, anders zou het al gebeurt zijn.

De verwachting is het gevaarlijkst
ontleed het woord verwachting maar eens. Héél ver wachten…  Dus hoe concreter, hoe beter! Hoe vager, hoe trager.

Dan komt de volgende stap, namelijk, dat wat je vraagt van de ander, kan dat wel geleverd worden? Wanneer het jou bijvoorbeeld aan discipline ontbreekt en je dat van de ander nodig hebt, kijk er dan eerlijk naar of diegene die discipline wel heeft, anders wacht je op iets wat niet geleverd kan worden.

Zo vaak ben ik tegengekomen dat mensen elkaar iets vragen, zonder het er écht over te hebben, vervolgens wordt het niet geleverd en dan ontstaan de problemen. De gesprekken gaan volledig langs elkaar lopen, ken je dat? De verwijten worden gemaakt, terwijl de ander zich van geen kwaad bewust is, want hij heeft toch niets beloofd? Maar jij hebt het gevraagd…

Deze misverstanden hebben behoorlijk frustrerende en verdrietige gevoelens tot gevolg.
Mede daarom is het zo helpend om samen eens te goed te bespreken en onderzoeken, wat verwacht je nu precies van de ander en kan diegene dat wel leveren. Wanneer je daar niet uitkomt samen, kan je altijd eens overwegen om je blauwdruk te gaan onderzoeken. Het zal je verrassen hoeveel inzichten daaruit voorkomen, zowel over jouw kunde en onkunde als die van de ander.

Het mooie is dat je dat precies kunt zien in Jouw Persoonlijke Design. Je ziet meteen welke kenmerken en eigenschappen je tot je beschikking hebt. Die helpende inzichten heeft al veel leed voorkomen.

Bijvoorbeeld, iemand kan niet goed over zijn emoties praten en dan blijkt dat hij wel veel voelt, maar niet gemakkelijk bij woorden komt voor die gevoelens, dan heb je dus letterlijk meer tijd en vragen nodig om antwoord te kunnen geven. Of iemand heeft een Design waarin veel creativiteit zit, met als gevolg dat diegene weinig actief is, want creativiteit ontstaat in stilte en niet in bezig zijn. Of iemand kan niet stoppen met piekeren, wil steeds maar begrijpen waarom er iets gebeurd is, maalt maar door in z’n hoofd, dan blijkt dat in zijn Design zingeving aan het verleden geven, zit. Of iemand gaat steeds maar de strijd aan met alles en iedereen, dan blijkt dat hij vooral een Design heeft om de gevestigde orde ‘wakker’ te maken, om vastgeroeste gewoontes tegen het licht te houden en dat gaat meestal niet op een zachte manier, die strijd is dus nuttig. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Waar het om gaat is, blijf niet vanuit je eigen referentiekader kijken, want jij bent uniek en de ander ook.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.