Werk, passie en jouw talenten

Creativiteit ontstaat in ons hart, ons verstand geeft er een vorm aan.

 Werk, passie en jouw talenten

Hoe meer je jouw talenten en innerlijke drijfveren gebruikt in je dagelijkse werk, hoe gemotiveerder je werkt.

 

Wanneer werk je met je hoofd en wanneer met je hart?

Prachtige woorden die de meeste van ons wel raken, maar heb je een idee wat het eigenlijk betekent? De meeste van ons gaan uit van ons eigen referentie kader en kennen onszelf, denken we, het beste. Wanneer je je bewust bent van een stuk karakter of bepaalt gedrag van jezelf, gaan we er vaak ook vanuit dat de ander dit ook van zichzelf weet.

 

Hoe vaak ik niet in de praktijk met mensen werk die een beeld van zichzelf hebben en als ik met ze werk, ik dat beeld bijna niet herken in hoe ze overkomen. Dan ga ik met ze kijken naar de authentieke persoonskenmerken, bewust en onbewust.

 

Emotioneel

Dat is meestal een indrukwekkend en emotioneel moment. Wat blijkt nou, de meeste mensen kunnen zich dit nog herinneren en weten meestal ook precies door wat, wie of hoe ze dit afgeleerd hebben om te doen in hun leven.

 

Vaak doordat opvoeders, leraren, vriendjes, vriendinnetjes, kritiek gaven of regels oplegde vanuit hun eigen referentiekader. Kinderen nemen dat vaak aan als goed gedrag en hun eigen gedrag als niet goed. Zo wordt nieuw, energie rovend, gedrag gevormd. Daar ontkomt helaas niemand aan en het zou nog niet eens zo erg zijn als we er geen last van hadden.

 

Ontstane problemen

Maar kijk eens om je heen, hoeveel mensen stoeien met chronisch energie tekort, slaapproblemen, geen fijne werkplek, of niet weten welk werk bij ze past, slechte relaties, … Dat kan allemaal geen gevolg zijn, van aangeleerd en afgeleerd gedrag.

 

De terugweg

De terugweg naar jezelf is gemakkelijker dan de heenweg van jezelf vandaan. Wanneer je authentiek gedrag tot je gaat leren nemen, waarbij ik uiteraard begeleiding geef, is een soort thuiskomen voor mensen. Stapje voor stapje houden we het aangeleerde gedrag tegen het licht en vervangen we het voor authentiek gedrag. Prachtig om te zien wat een mooie mensen daaruit voortkomen.